maandag 13 augustus 2012

Gentechologie en de invloed zal het op onze leven hebben.


Bài viết về ứng dụng công nghệ sinh học - công nghệ gen đối với đời sống con người. Bài viết được đánh giá là hay (về ý), tuy nhiên ngữ pháp chưa ổn, cần phải cẩn thận và kỹ lưỡng hơn trong cấu trúc câu và từ ngữ. Chữ đỏ trong bài là thầy giáo chữa, chữ trong ngoặc là của mình viết ra hehe ...

________

Gentechologie en de invloed zal het op onze leven hebben.

Gentechologie is een nieuwe technologie die al lang geintroduceerd (gedebuteerd) werd. Tot nu is er nog steeds discussie tussen landen en  wetenschappers of het goed voor de mensen en het millieu is om de gentechologie toe (aan) te passen.

De genetische manipulatie heeft duidelijke invloed zowel op het millieu als op de mensen, beide goed en niet goed. Op eenkant teelt de gentechnologie sterkere zaad tegen de insecten en de onkruiden waardoor er minder bestrijdingsmiddelen zoals pesticide en herbicide worden geruiken. Dat is goed voor het millieu en voor de mensen die vlakbij de veld wonen. De gentechnologie geeft ook  extra voedingstof, bijvoorbeeld vitamine A, mineralen … waardoor mensen specifieke ziekten kunnen voorkomen. De gentechologie helpt de opbrengsten te verhogen waardoor wereldwijd er minder honger komt tewijl de bevolking (neemt) snel toeneemt. Aan (op) de andere kant, is de zaadteelt in gentechnologie veel duurder en veel moeilijker zodat de boeren het niet zelf kunnen doen. Van elke zaad kan je alleen 2 tot 3 keer oogsten. De boeren worden daarom afhankelijk van de gentechnologie bedrijven. Tegelijketijd dalen door hoger opbrengsten (dalen) de producten prijzen en dus nemen de inkomen van de boeren (er) duidelijk af. Dat kan erg gevaarlijk zijn voor de boeren. Er is een geval in India bekend waar een boer zelfmoord heeft gepleegd (geplacht) (zelfmoord plegen) omdat (want) hij  geen geld had om de nieuwe zaden te kopen en zijn lening te betalen.

Het is moeilijk om te zeggen als het goed of niet goed is want alles heeft twee kanten. Als iedereen minder eet, minder gebruik en kortom minder hebberig is (zijn) dan misschien hoeven wij niet iets tegen de natuur te doen. Duurzaamheid is het belangrijkste criterium voor onze leven want dat is (bedoelt) niet alleen voor nu bedoeld maar ook voor de toekomst.

_____ phew !_____________

Geen opmerkingen:

Een reactie posten